Fékbetét csere? Bár legtöbbször nem is gondolunk rá, mert jól működik, mégis, mikor a fékkel gond van, annak megjavítása bizony nem tűr halasztást. Van néhány olyan hiba az autóban, amivel még el lehet gurulni néhány száz kilométert, bár nem olyan biztonságos/kényelmes, de a napi hajtásban nem visz rá minket a lélek, hogy szervizbe vigyük. A fékek hibája azonban nem játék, mert a saját biztonságunk és a többi közlekedő biztonsága múlik rajta.

Mikor nem tűr halasztást a fékbetét csere?

 • ha világít a fékikon a műszerfaladon, akkor nyilván
 • ha ráz, illetve remeg a kormány a kezedben, az fék és futómű hiba is lehet
 • sőt, akkor is, ha az egész autó rángat, mert ez az egyenletlenül kopott féktárcsa jele
 • és/vagy fémes, nyiszatoló hangot hallasz, mert ez az elkopott fékbetét jellegzetes hangja
 • valamint, ha úgymond puha a fékpedál, ahogy nyomkodod, illetve, ha hosszú a fékpedál útja.

A fékrendszer az autód lassítására, megállítására vagy állóhelyzetben való rögzítésére szolgál. Ami szemmel is azonnal feltűnik, a féktárcsa és a fékbetét. A vas, vagy acél anyagú, kerékkel együtt forgó tárcsát súrlódással állítja meg a fékbetét. (Amit a zárt rendszerű fékfolyadék hoz mozgásba.) Mindkét alkatrész kopó, de a fékbetét gyakrabban szorul cserére. Új állapotában a fékbetét kb. 1 cm vastag, amikor 0,3 cm-re vékonyodik, az már eléggé életveszélyes állapot, szóval célszerű nem eddig feszíteni a húrt.

Mi a helyzet a fékolajjal?

Tisztáztuk a fékbetét és a féktárcsa szerepét, van azonban még olyan durvaság is, mint féknyergek és fékmunkahengerek, amik igen nagy hő alatt mozognak. De van ennél kegyetlenebb is: hogyan kerülhetnek buborékok a zárt rendszerű fékolajba? Hát úgy, ha keményen besatuzol. Ezek a fékolaj-bubik pedig rontják a fékezés hatásfokát.

Rendes gumis a Gabesz

Rendes, korrekt gumis a Gabesz, legközelebb is hozzá megyek 🙂

Gálfi Attila

Fasza gyerekek

Fasza gyerekek jó helyen, jól és gyorsan dolgoznak! Köszi! (Kávé)

Pinczés Tibor

Ne fázzanak a gyerekek

Nemcsak hogy gyorsak, közvetlenek és segítőkészek voltak, de még azt is megkérdezték, a gyerekeket meg tudom-e oldani, hogy ne fázzanak. Minden elismerésem a cégnek!

Juhos Klára

Hozzáértő csapat

Gyors, precíz és hozzáértő csapat, minden tekintetben ajánlom őket!

Cristian Sabau

Kreatív társaság

Rugalmas, kreatív társaság, korrekt árakkal.

Udvardy Béla

Szezonban is simán fogadtak

Ajánlani tudom őket, simán A fogadtak, pedig szezon volt. Gyorsan és profin végezték a kerék cserét. A lista árak megtalálhatóak a neten, ami szintén dicséretes.

Kiss János

Profi munka tárolással

Mikor megkérdeztem telefonon mikor tudnék menni, jelezték, hogyha rögtön odamegyek, fogadnak. Így is lett, gyorsan végeztem. Profi munka, tárolást is vállalnak.

Szák-Kocsis Ákos

Nem jutna eszembe máshova vinni az autóinkat

Ma a  Szegedi út 41. alatti szervízben voltam, segítséget kértem és kaptam, ráadásul olyan készséggel tette, ami után eszembe nem jutna máshova vinni az autóinkat. Köszönet Neki ezúton is.

Bakányi Zoltán

Még a fékhatás mérést is megoldjuk

A műszeres fékhatás mérés során megállapítjuk, hogy az első, illetve a hátsó fékberendezések közel egyformán fognak-e. Az elsők között nem lehet 20%-nál nagyobb fékerő eltérés, a hátsók között nem lehet 30%-nál nagyobb. A konkrét hibát feltárjuk. Viszont ez néhány órás folyamat, külső helyszínen történik, ráadásul együtt intézzük a lengéscsillapító méréssel. Szóval lesz néhány órád a környéken mindenféle ügyintézésre vagy kikapcsolódni valami közeli kávézóban.

Miért éri meg neked a fékjavítás?

Lássuk csak az előnyöket, ha ráveszed magad a fékszervizre:

 • az első és legfontosabb, hogy majd odafenn a végelszámolásnál kapsz néhány jó pontot, hogy nem nyírtál ki féltucat ártatlan járókelőt, mikor nem tudtad lefékezni a kocsidat – megjegyzem, mindig az ártatlanok szívják meg, mindig
 • aztán az sem utolsó, hogy épségben marad a családod, a baráti köröd, a potyázó szomszéd, vagy a kissé bizarr, ám jólelkű stopposod, amikor be kell satuznod a két hónapos cuki cica miatt
 • sőt, életben marad a cuki cica is, hurrá
 • emellett még néhány süni és galamb is (kivéve a deszantosokat, persze)
 • leélheted az életedet úgy, hogy mindkét lábad mozog
 • és a tűzoltóknak sem csináltál egy tök felesleges kanyart, hogy kivágjanak a totálkáros autódból
 • de az sem elhanyagolható előny, hogy jóval kevesebbet kell költened a kocsid felújítására
 • és évekig tartó kártérítési perekre.

Hát nem megéri egy fél óra és néhány ezres inkább ehelyett a sok vacak dolog helyett?

Nézzünk néhány gyakori kérdést. Sokszor az ember úgy érti meg legjobban egy szolgáltatás működését, ha ügyfél kérdésekre adott válaszokat talál. Lássuk ezeket.

Fékbetét csere, fékszerviz GYIK

Fékbetét felújítás

Meg szeretném kérdezni, hogy fékbetétet felújitanak-e Köszönöm! Jedloczki Imre

Kedves Imre! Sajnos fékbetétet nem újítunk fel, viszont szívesen segítünk, ha újban gondolkodik. Keresse ebben a kérdésben műhelyfőnökünket, Józsit 06 20 297 1653

Puha fékpedál

Sziasztok! Egy ideje már csak nyomkodom a fékpedált és nem fog annyira. Padlóig kell nyomni, hogy fékezzen is. Elég ijesztő, ez annak a jele, hogy cserélni kell a féket? Köszi, Anita

Kedves Anita! Igen, veszélyes, mert az úgynevezett puha fékpedál a cserére szoruló fékekre hívja fel a figyelmet. Várunk szeretettel műhelyünkben ellenőrzésre.

Fémes, nyikorgó hang

Kedves Vászondi Szerviz! Néhány napja fémes, nyikorgó hang hallatszik az autóm elejéből (VW Bora, 2006-os). Nem tudom, ez a fék kopás jele-e. Üdvözlettel, Tóth András

Kedves András! Igen, ez az elkopott fékbetét jellegzetes hangja valószínűleg. Mielőbb hozza be kérjük a műhelybe ellenőrzésre, mert veszélyes így használni.

Sokba kerül egy fékcsere?

10 éves Suzukival járok, nincs túl sok pénzem a fékcserére nyugdíjasként. Érdeklődnék, mennyibe kerül. Köszönettel! Kovács Illés

Attól függ, honnan nézzük. Többe kerül, mint egy kiló kenyér, viszont lényegesen olcsóbb, mint elmulasztani a cserét és kifizetni a baleseti károkat.

Megvárhatom a fékhatás mérést?

A fékhatás mérés milyen hosszú ideig tart? Meg lehet várni a helyszínen? B. Kálmán

Meg lehet várni. Azonban külső helyszínen zajlik és néhány órát igénybe vesz. Ezért célszerűbb visszajönni, mikor végeztünk.