Használt gumiabroncs leadás – ennyit kell fizetned a selejt gumikért

Ha használt gumiabroncs leadás, akkor ebben a cikkben megmagyarázzuk, miért borzasztó rossz döntés árokba dobálni vagy felgyújtani a hulladékká vált gumijaidat. Fellibbentjük viszont a fátylat, hogy ezek helyett mi a jó megoldás a selejt gumijaid likvidálására, ami anyagilag, jogilag és erkölcsileg is megállja a helyét. 

Meglehetősen rossz megoldások a használt gumiabroncs leadás és kezelés témában

Sokaknak jut eszébe megszabadulni az abroncsoktól úgy, hogy elhagyják őket az út széli árokban. Roppant érdekes módon, amikor egy helyen megjelennek a hulladék gumik, valahogy mindig elkezdenek sokasodni. A gumi nem tud lebomlani, ráadásul az összetételének köszönhetően igen környezetszennyező, tehát ezt az utat ne válaszd. Amellett, mivel hála az égnek manapság már nagyon komolyan vesszük a bolygónk védelmét, még jelentős büntetésre is számíthatsz, ha lebuksz. Szóval a használt gumiabroncs leadás fontos kérdés minden szempontból.

Szóval erkölcsi és anyagi csőd, ha valaki az árokban hagyja a selejt gumit

Egyértelműen nem javasoljuk továbbá a gumik felgyújtását sem, mert bár csábító lehet a gondolat, hogy akkora halmot gyárts belőle, ami már könnyedén befér a kukába, mégse hidd, hogy megúszod szárazon. Az égő gumi hosszú-hosszú fekete füstoszlopban bocsátja ki magából a károsabbnál károsabb égéstermékeket, szóval nem tudod titokban csinálni. Biztosra vehető, hogy valaki riasztani fogja a tűzoltókat. Ha pedig lebuktál, jön a büntetés.

Az előbbiekben felmerült megoldásként a kuka – már amennyiben valahogy el tudnád érni, hogy beleférjenek a használt gumijaid. Azonban ezt a lehetőséget is komolyan elutasítjuk, hiszen a selejt gumik veszélyes hulladéknak minősülnek, így semmi keresnivalójuk a kommunális hulladék között. Ezzel összhangban nyilvánvalóan a lomtalanítások is kiestek a megoldási lehetőségek közül. Lomtalanításkor tilos gumiabroncsot kitenni, mert ez nem lakossági, hanem veszélyes hulladék. A használt gumiabroncs leadás más megoldást kíván.

A kukában aztán tényleg semmi keresnivalója a gumiabroncsoknak – elégedve aztán pláne nem

De ha se árokban hagyni, se kukába dobni, se felgyújtani nem jó a hulladék gumikat, jogosan merül fel benned a kérdés, hogy akkor mégis mit lehet velük tenni? Mi olyat, ami erkölcsileg, jogilag és anyagilag is vállalható. Mutatjuk a megoldásokat.

Használt gumiabroncs leadás és újrahasznosítás

Ha autót vezetsz, akkor a selejt gumi keletkezése elkerülhetetlen, így a hulladék kezelése is. Ahhoz, hogy a használt gumik eljussanak az újrafeldolgozási helyükre, nem kis szereped van neked is. Mutatjuk a 3 lehetséges megoldást, ami közül a számodra legkényelmesebbet hagytuk a végére. 

  1. A használt gumiabroncs leadás helyett az újrahasznosításának kreatív és egyedi módja az, ha mindenféle kerti kiegészítőt gyártasz belőle. Az ügyességed és a fantáziád szab csupán határt, milyen alkotásokat tudsz belőle készíteni. 
  2. Évente egy alkalommal a lakcímkártyáddal erre kijelölt hulladékudvarokban leadhatsz egy garnitúra selejt gumit. Ezzel több nehézség is adódik: csak személyautó gumikat vesznek be, s nehéz kideríteni, hogy melyik helyszínre viheted őket a lakcímkártyádhoz tartozóan. Ráadásul ügyfeleink beszámolóui alapján nem könnyű tájékozódni tőlük. Ez a megoldás tehát utánajárást igényel. Van viszont egy kényelmes és jól bevált módszer a használt gumiabroncs leadásra.
  3. Műhelyünkben díj ellenében leadhatod a selejt gumijaidat. Azért kell érte fizetned, mert a gumiabroncs veszélyes hulladéknak minősül, így csak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező cég kezelheti, aminek bizony ára van. Ha viszont nálunk veszed az új gumijaidat, akkor ingyen átvesszük a selejteket. A webshopunkban tudsz válogatni. A gumicsere, a szerelés pedig a műhelyeinkben zajlik a Szegedi úton. Mellé pedig érdemes gumitárolást kérni, mert kényelmes és szakszerű.

A megfelelő helyre leadott gumik újrafelhasználásra kerülnek. Először felaprítják őket, majd egy mágnes segítségével kiválasztják belőlük az acélszálakat. Az acél is újrafelhasználásra kerül. A megtisztított gumicsíkokból gumiőrlemény készül. Ez különböző szemcseméretekben állítható elő azért, hogy a legalkalmasabbak legyenek a következő területekre:

  • útépítés
  • vasúti közlekedés
  • tetőfedés
  • játszóterek, sportpályák burkolása
  • cipők gyártása
  • zajvédelem
  • vagy akár autóalkatrész gyártása, hogy visszatérjünk az autóiparhoz.

A gumigranulátum felhasználása az elmúlt 25 évben megötszöröződött az Unió területén. Ami pedig hazánk uniós vállalását illeti: köteleztük magunkat évi 15-20 ezer tonna gumihulladék feldolgozására. A felelősséged pedig nem csekély. Hiszen hazánkban évente 40 ezer tonna hulladékgumi képződik. Negyvenezer tonna, igen. Hatalmas mennyiség. Amiknek nem az út szélén a helye, hanem a játszótér burkolatában – granulátumként.

Jól jársz, ha nálunk adod le a hulladék gumijaidat, mert…

Használt gumiabroncs leadás GYIK

Nem. A hulladék gumik veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem keveredhetnek lakossági hulladékkal. Vagy veszélyes hulladékot kezelő hulladékudvarban adhatók le, vagy nálunk a gumiszervizben – díj ellenében. 

Nem. Bár veszélyes hulladéknak minősül a selejt gumi, ha néhányat megtartasz saját felhasználásra virágtartónak vagy kerti bútornak akár, az nem büntetendő.  

Igen. Tőlünk egy veszélyes hulladék kezelésre jogosult cég elszállítja. Gumiőrlemény készül belőle, amit különböző helyeken hasznosítanak újra, például sportpályák vagy játszóterek burkolásánál. 

Igen. Éppen ezért nagy felelősségünk van abban, hogy újrahasznosítunk-e ilyen hatalmas mennyiséget vagy szennyezzük-e vele a Földet.

Kapcsolódó cikkeink

Kérdésed van?

Igyekeztünk érthetően megfogalmazni a szakmai dolgokat, de ha bármit nem értesz, az nem a te hibád. Ha nem voltunk teljesen egyértelműek és valami még nem világos, készséggel válaszolunk rá.